Consumption of ultra-processed foods is associated with obesity, diabetes and hypertension in Canadian adultsi
Authors: Milena Nardocci, Jane Y. Polsky, and Jean-Claude Moubarac
Overview
Abstract (English)
Objective To assess the association between consumption of ultra-processed foods and obesity, diabetes, hypertension and heart disease in a nationally representative sample of Canadian adults. Methods This study used cross-sectional data from 13,608 adults (aged 19+ years) from the 2015 Canadian Community Health Survey–Nutrition. The survey provided data on food consumption (from 24-h recall) and prevalent obesity (BMI—30 kg/m2) and self-reported diabetes, hypertension and heart disease. All foods and drinks consumed were classified according to the extent and purpose of industrial processing using the NOVA classification. Ultra-processed food consumption was estimated as proportion of total daily energy intake. Multivariable logistic regression models assessed the association between ultra-processed food consumption and obesity, diabetes, hypertension and heart disease, adjusting for a range of socio-demographic and lifestyle factors. Results In 2015, ultra-processed food contributed, on average, to 24% of total daily energy intake in the lowest tertile of ultra-processed food consumption and 73% in the highest tertile. Compared with those in the lowest tertile, adults in the highest tertile of ultra-processed food consumption had 31% higher odds of obesity (OR-=-1.31, 95% CI: 1.06–1.60), 37% higher odds of diabetes (OR-=-1.37, 95% CI: 1.01–1.85) and 60% higher odds of hypertension (OR-=-1.60, 95% CI: 1.26–2.03), adjusting for a range of covariates. Conclusion Higher consumption of ultra-processed foods is associated with higher prevalence of obesity, diabetes and hypertension among Canadian adults. A comprehensive set of strategies and policies is needed to discourage consumption of ultra-processed foods in Canada and to make unprocessed or minimally processed foods more affordable, available and appealing.
Abstract (French)
Objectif Évaluer l’association entre la consommation d’aliments ultra-transformés et l’obésité, le diabète, l’hypertension et les maladies cardiaques dans un échantillon nationalement représentatif d’adultes canadiens. Méthodes Cette étude a utilisé des données transversales provenant de 13 608 participants adultes (âgés de 19+ ans) dans le cadre de l’Enquête sur la santé dans les collectivités canadiennes 2015–nutrition. L’enquête a fourni des données sur la consommation alimentaire (rappel de 24h) et la prévalence de l’obésité mesurée (IMC – 30 kg/m2), et le diabète, l’hypertension et les maladies cardiaques auto-rapportés. Tous les aliments et boissons consommés ont été classés selon la classification NOVA. La consommation d’aliments ultra-transformés a été estimée en utilisant l’apport énergétique relatif des aliments ultra-transformés. Des modèles de régression logistique multiple ont été utilisés pour vérifier l’association entre la consommation d’aliments ultra-transformés et l’obésité, le diabète, l’hypertension et les maladies cardiaques, en ajustant pour plusieurs facteurs sociodémographiques et comportementaux. Résultats En 2015, les aliments ultra-transformés ont contribué, en moyenne, à 24 % de l’apport énergétique quotidien total dans le tertile le plus bas de la consommation d’aliments ultra-transformés et 73 % dans le tertile le plus élevé. Comparativement au premier tertile, les adultes du tertile supérieur de la consommation d’aliments ultra-transformés avaient de chance 31 % plus élevée d’avoir l’obésité (RC = 1,31, IC 95% : 1,06-1,60), 37 % plus élevée d’avoir le diabète (RC = 1,37, IC 95% : 1,01-1,85), et 60 % plus élevée d’avoir l’hypertension (RC = 1,60, IC 95% : 1,26-2,03), en ajustant pour une gamme de variables. Conclusion Une consommation plus élevée d’aliments ultra-transformés est associée à une prévalence plus élevée d’obésité, de diabète et d’hypertension chez les adultes canadiens. Des stratégies et des politiques sont nécessaires pour décourager la consommation d’aliments ultra-transformés au Canada, ainsi que des stratégies qui rendent les aliments non transformés ou peu transformés plus abordables, disponibles et attrayants.
Details
Type | Journal article |
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Author | Milena Nardocci, Jane Y. Polsky, and Jean-Claude Moubarac |
Publication Year | 2021 |
Title | Consumption of ultra-processed foods is associated with obesity, diabetes and hypertension in Canadian adultsi |
Volume | 112 |
Journal Name | Canadian Journal of Public Health |
Number | June |
Pages | 421 – 429 |
Publication Language | English |
- Milena Nardocci
- Milena Nardocci, Jane Y. Polsky, and Jean-Claude Moubarac
- Consumption of ultra-processed foods is associated with obesity, diabetes and hypertension in Canadian adultsi
- Canadian Journal of Public Health
- 112
- 2021
- June
- 421 – 429