Protein consumption in Canadian habitual diets: usual intake, inadequacy, and the contribution of animal- and plant-based foods to nutrient intakes
Authors: Olivia Auclair and Sergio A. Burgos
Overview
Abstract (English)
The 2019 Canada’s Food Guide (CFG) emphasizes consumption of plant protein with implications for protein adequacy and nutrient intakes, yet a baseline with which to compare future dietary trends that may result from its adoption is not available. The objectives were to assess usual protein intake, inadequacy, and the contribution of animal- and plant-based foods to intake of protein, nutrients, and energy in Canada. Twenty-four-hour dietary recalls from the 2015 Canadian Community Health Survey – Nutrition were used to assess dietary intake among adults (n = 13-616). The National Cancer Institute method was used to estimate usual protein intake and inadequacy. Population ratios were used to determine the contribution of animal- and plant-based foods to intake of protein, nutrients, and energy. Usual protein intake averaged 79.47-+/–0.70 g/d; inadequacy was highest for females =>71 y (9.76-+/–2.04%). Top protein contributors were red and processed meat (21.6-+/–0.55%), poultry and eggs (20.1-+/–0.81%), cereals, grains, and breads (19.5-+/–0.31%), and dairy (16.7-+/–0.38%). Dairy contributed most to calcium (53.4-+/–0.61%), vitamin D (38.7-+/–1.01%), but also saturated fat (40.6-+/–0.69%), whereas cereals, grains, and breads contributed most to iron (46.5-+/–0.57%) and vegetables and fruit to potassium (32 +/- 0.45%). Given that animal sources contributed overwhelmingly to protein intake in 2015, dietary shifts towards plant protein needed to meet the 2019 CFG recommendations may pose a challenge, particularly for populations most at risk of inadequacy. Novelty: * Older adults and females are most at risk of not meeting protein recommendations. * Animal sources contribute two-thirds of the protein consumed by Canadian adults.
Abstract (French)
Le Guide alimentaire canadien (« CFG ») 2019 met l’accent sur la consommation de protéines végétales, ce qui a desrépercussions sur l’adéquation des protéines et les apports en éléments nutritifs, mais il n’existe pas de base de référenceavec laquelle comparer les tendances alimentaires futures qui pourraient résulter de son adoption. Les objectifs sont d’évaluerl’apport habituel en protéines, l’insuffisance et la contribution des aliments d’origine animale et végétale à l’apport en pro-téines, en nutriments et en énérgie au Canada. Les rappels alimentaires de 24 heures de l’Enquête sur la santé dans les collecti-vités canadiennes Nutrition 2015 sont utilisés pour évaluer l’apport alimentaire chez les adultes (n= 13 616). La méthode del’Institut national du cancer est utilisée pour estimer l’apport et l’insuffisance habituels. Les ratios de population sont utiliséspour déterminer la contribution des aliments d’origine animale et végétale à l’apport en protéines, nutriments et énergie.L’apport protéique habituel est en moyenne de 79,4760,70 g/jour ; l’inadéquation est la plus élevée chez les femmes =>71 ans (9,7662,04 %). Les principaux contributeurs en protéines sontla viande rouge et transformée (21,660,55 %), la volaille et lesœufs (20,160,81 %), les céréales, les grains et le pain (19,560,31 %) et les produits laitiers (16,760,38 %). Les produits laitierscontribuent leplus au calcium (53,460,61 %), à la vitamine D (38,761,01 %), mais aussi aux gras saturés (40,660,69 %), tandis queles céréales,les grains et le paincontribuent le plus au fer (46,560,57 %) etlégumes et fruitsau potassium (3260,45 %). Etant donné que lessources animales contribuent largement à l’apport en protéines en 2015, les changements alimentaires vers les protéines végé-tales requises pour répondre aux recommandations du CFG 2019 peuvent représenter un défi, en particulier pour les popula-tions les plus à risque d’insuffisance. [Traduit par la Rédaction]. Lesnouveautés: Les personnes âgées et les femmes sont les plus à risque de ne pas satisfaire aux recommandations en matière de protéines. Les sources animales contribuent aux deux tiers des protéines consommées par les adultes canadiens.
Details
Type | Journal article |
---|---|
Author | Olivia Auclair and Sergio A. Burgos |
Publication Year | 2021 |
Title | Protein consumption in Canadian habitual diets: usual intake, inadequacy, and the contribution of animal- and plant-based foods to nutrient intakes |
Volume | 46 |
Journal Name | Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism |
Number | 5 |
Pages | 501-510 |
Publication Language | English |
- Olivia Auclair
- Olivia Auclair and Sergio A. Burgos
- Protein consumption in Canadian habitual diets: usual intake, inadequacy, and the contribution of animal- and plant-based foods to nutrient intakes
- Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism
- 46
- 2021
- 5
- 501-510